skip to Main Content

Komst ‘Groene Haven’ Brouwershaven

Load Master werkt mee aan de komst van een ‘Groene Haven’ in Brouwershaven.

Stadsraad Brouwershaven wil tempo maken met komst ‘groene haven’

BROUWERSHAVEN – Er wordt in Brouwershaven hard gewerkt aan de komst van een ‘groene haven’. Meerdere schepen moeten daar aan de snellader kunnen liggen. Zij-aan-zij met de Load Master: een 100 procent elektrische multifunctionele boot. ,,Willen we het eiland duurzaam op de kaart zetten, moeten we er wel voor gaan”, zegt Pieter van der Hulle. Hij is namens de Stadsraad Brouwershaven betrokken bij het project en vastbesloten er vaart in te zetten. ,,Je hebt maar één keer de kans om de eerste te zijn.”

Tussen de nieuw opgeknapte kademuur en appartementengebouw de Muralt is een stuk van zo’n 25 meter beschikbaar om het zogenoemde ‘Maritiem Greenpoint’ een plek te geven. De perfecte plek, volgens Van der Hulle. ,,Het is een zichtlocatie die we mooi en duurzaam gaan maken. Want, in het verlengde van de Stadsvisie, willen we Brouwershaven hiermee weer de uitstraling geven die het eeuwen gehad heeft. Gewoon het plekje waar je van houdt.”

De Load Master is een gloednieuw ontworpen boot die net z’n debuut heeft gemaakt op de Hiswa. Bedenker is Brouwenaar Iman Padmos van Load Master Boat Production. Hij maakte een aluminium boot zonder achterkant. ,,Waardoor je er van alles mee kunt. Dieren op vervoeren of mensen of containers. Je kunt er banken op plaatsen en dan rondvaarten verzorgen of hem als partyboot gebruiken”, somt Van der Hulle wat voorbeelden op. Ook een een SUP-tour of een surftrip, waarbij alle watersportmaterialen gewoon aan boord mee gaan, is mogelijk. Padmos ontwikkelde er een speciale elektromotor voor, waardoor de Load Master geruisloos en duurzaam de Grevelingen op kan.

In het voorjaar van 2019 is het de bedoeling ‘de groene haven’ in gebruik te nemen. Dat betekent – financieel is de boel nog niet rond – flink wat druk op de ketel, maar dat is volgens Van der Hulle niet meer dan terecht. ,,Je laat als provincie, als gemeentebestuur maar ook als private partijen zoiets toch niet liggen? De plek is er en het maatschappelijk draagvlak is er. Iedereen vindt dit fantastisch.” In het Maritiem Greenpoint komen de plannen en kennis van de Stadsraad Brouwershaven en Padmos samen. Maar ook een partij als de Saman Groep, volop bezig met duurzaamheid, heeft zich aan het project verbonden. De bedoeling is de duurzaamheid van het Greenpoint ook zichtbaar te maken. Zo zou het kunnen dat de energie wordt opgewekt bij de nabij gelegen gemeentewerkplaats of op de dijk zelf. ,,We willen in ieder geval het aanzien verbeteren.”

Originele artikel PZC

Back To Top
×Close search
Zoeken